Ültessen magokat, védje a méheket

Mi, akik szeretünk kertészkedni, már tudjuk, mennyivel tartozunk a méheknek és más beporzóknak. Ezeken a ragyogó tavaszi napokon láthatjuk, hogy kertjeink kezdenek felébredni körülöttünk, szorgalmas méhbarátaink zümmögése pedig egyértelmű jele annak, hogy a természet egyensúlyban van. A világon 25 000 méhfaj él, de populációi csökkennek – három poszméhfaj kipusztult az elmúlt években és a méhek európai vörös listája arra figyelmeztet, hogy a vadon élő méhek csaknem tizede veszélyben van Európában. Hogyan segíthetünk?

Építsen rovarhotelt

Ha van elég hely, próbáljon meg méhhotelt építeni – sok méh magányos és egy biztonságos fa- vagy bambuszkupacban szívesen fészkelne. Vásárolhat kész méhhotelt is. Ne rakja a hotelt szeles helyre, vagy olyan helyre, ahol az eső beeshet. Mi a legjobb benne? Ez a szálloda éjjel-nappal, egész évben nyitva tart.

Nézzen meg 3 ötletet
Építsen rovarhotelt

Hagyja, hogy a természet végezze a munka egy részét

Hagyjon vadon egy részt vagy hozzon létre mini rétet a kertjében, ahol vadvirágok nőhetnek. Ne távolítsa el az elhalt ágakat és kerülje a levelek gereblyézését. Ez menedéket biztosít a rovaroknak és a kisemlősöknek.

Hagyja, hogy a természet végezze a munka egy részét

Felejtse el a fűnyírót

Nyírja a füvet ritkábban és hagyja virágozni a füvön növő vadvirágokat. Tartsa egy kicsit tovább a füvet, hogy ne száradjon ki meleg időben.

Felejtse el a fűnyírót

Távolítsa el a gyomokat mechanikusan

Kerülje a gyomirtó szerek használatát, amelyek mérgezőek a méhekre és más beporzókra. Mielőtt bármilyen kerti kártevőt kipusztítana, kérdezze meg magát: valóban károsak? Végzetesek a növényekre nézve, vagy a hatások inkább csak átmenetiek?

Távolítsa el a gyomokat mechanikusan

Helyezzen egy tál vizet a kertbe

Segítsen, hogy az állatok hidratáltak maradhassanak a perzselő nyári hónapokban. Helyezzen néhány tál vizet az árnyékba. Ügyeljen arra is, hogy időnként újratöltse azokat tiszta vízzel. Rakjon bele kavicsokat és úszó botokat, hogy azok a méhek számára jó leszállóhelyül szolgáljanak és elkerüljék a fulladást.

Helyezzen egy tál vizet a kertbe

8 tipp a növények kiválasztásához

Valami mindenkinek

Ami nagyszerű táplálékforrás lehet a mézelő méheknek, nem feltétlenül az a vadméheknek. A mézelő méhek számára azonban minden vadméheket tápláló növény alkalmas. Alapszabályként válasszon olyan dísznövényeket, amelyeket a vadméhek szeretnek.

Részesítse előnyben az őshonos növényeket

A más országokból vagy régiókból származó növények invazívak és károsak lehetnek az ökoszisztémára. Az őshonos növények kedvezőbbek a környezet számára egyben táplálékot is kínálnak a beporzóknak.

Gondoljon a lilára

Nem titok, hogy a méhek szeretik a színes virágokat. A lila virágok különösen vonzzák őket. Miért? A lila egyike azon színeknek, amelyeket a méhek tisztábban látnak, mint mások.

Legjobb választás a teraszra

A muskátlik és petúniák lenyűgözően néznek ki az erkélyen, de nagyon keveset adnak a méheknek. Szerencsére számos alternatíva létezik, mint például a kerti sarkantyúka, a búzavirág, a harangvirág és az illatos levendula. Kipróbálhatja a virágzó gyógynövényeket is.

Ültesse el ősszel a virághagymákat

Gondolkodjon előre és ősszel ültesse el a tavasszal virágzó hagymáit. Így tavasszal a méhek virágpor- és nektárforráshoz jutnak.

Táplálja a méheket tavasztól őszig

A vadon élő méheknek tavasztól őszig táplálékra van szükségük. Így jobb olyan növényeket választani, amelyek hosszabb ideig virágoznak.

Válassza a bio-t

Egy másik vásárlási tipp: keressen kiváló minőségű bio vetőmagokat és növényeket. A vegyszerek mérgezőek a vadon élő méhekre és megmérgezhetik vagy akár meg is ölhetik őket és utódaikat.

Egyvirágú vs. kettős virágú fajták

A virágok kiválasztásakor ne feledje, hogy vannak egy- és kétvirágú fajták. Az egyedülálló, nyílt virágok jobbak a méhek számára, mivel hozzáférhetnek a nektárhoz és a virágporhoz.

A természet kis segítői

A méhek a virágzó növényekkel együtt fejlődnek ki és a természet harmóniájának gyönyörű példái. A virágok illatokat és színeket használnak a méhek vonzására, nektárt és virágport kínálva cserébe. A méhek ezután virágról virágra repkednek, virágport szállítanak és segítik a növények szaporodását. Tevékenységük kiterjed a kertünkben lévő virágoktól az elfogyasztott növényekig és a földet oxigénnel gazdagító fákig. Sokan közülünk akkor vagyunk a legboldogabbak, amikor magokat ültetünk, és elképzeljük a csodálatos nyári látványt, de a méhek és más beporzók kemény munkája nélkül nem nőne sokminden. A méhpopuláció csökkenésének oka túlnyomórészt az élőhelyek pusztulása, mind az intenzív gazdálkodásból, mind az urbanizációból eredően, az éghajlatváltozás és a mérgező rovarirtók pedig csak súlyosbítják a problémát.

Nézze meg az összes