Örökség

1649-től napjainkig.

A 17. században több vasműhelyt is alapítottak Finnországban. A Pohja régió kiterjedt erdőségei, valamint a még kihasználatlan vízenergia és a jó vízi közlekedési útvonalak miatt ideális központja volt a finn vasiparnak. Antskogban 1630 tájékán alapították meg a vasműhelyt, ezt pedig 1641-ben Billnäs követte. A Fiskarst 1649-ben hozták létre, ma pedig ez a nyugati világ egyik legrégebbi vállalata.

Több évszázados büszkeséget, igazi elhivatottságot és egyedi designt ünnepelve. Minden nap.

Több évszázados büszkeséget, igazi elhivatottságot és egyedi designt ünnepelve. Minden nap.

Fiskars Group

A(z) Fiskars a Fiskars csoport része, amely a beltéri és kültéri életvitelre szánt dizájn-vezérelt márkák globális otthona. Együtt élvezetes pillanatokat teszünk lehetővé, amelyet erős márkaszenvedélyünk, fogyasztó-központúságunk és jövőbe mutató törekvésünk hajt a holnap klasszikusainak formálására – egységes és közös célunk által vezérelve: úttörő dizájn a mindennapok különlegessé varázsolásához.

További információ a Fiskars Csoportról
Fiskars Group

Együtt élvezetes pillanatokat teszünk lehetővé, amelyet erős márkaszenvedélyünk, fogyasztó-központúságunk és jövőbe mutató törekvésünk hajt a holnap klasszikusainak formálására – egységes és közös célunk által vezérelve: úttörő dizájn a mindennapok különlegessé varázsolásához.

Új karrier lehetőséget keres?

Olvasson tovább
Together, we enable enjoyable moments, po

Bizakodó kezdetek

1649-ben kezdődött minden, amikor Peter Thorwöste megalapította Fiskars apró falujában az olvasztó- és kovácsműhelyét.

A vastól a rézig

1783-ban a Björkman család átvette a vasüzemet, és a hangsúlyt a közeli ércbányából származó rézérc feldolgozására helyezte.

A felfedezések kora

1832-ben a Fiskars megalapította Finnország első evőeszközgyárát, hogy termékkínálatát villákkal egészítse ki, illetve azzal az ollóval, amely rövidesen az egész világot meghódítja és a háztartások kedvencévé nővi ki majd magát.

Az első mintadarab a gépi megmunkálásban

1837-ben a Fiskars újra első lett Finnországban, amikor is megalapította a faluban első gépgyárát, és ezzel csatlakozott a világ első gőzgépeinek gyártásához.

1649 - Megalakul Fiskars vasüzeme

Amikor Fiskarsban megalakult a vasüzem, Finnország svéd uralom alatt állt, miközben Svédország volt a tizenhetedik századi Európa egyik legnagyobb vastermelője. 1649-ben Peter Thorwöste előjogot kapott rá, hogy Fiskarsban olvasztó- és rúdkovácsműhelyt alapítson, valamint öntöttvas és kovácsoltvas termékeket gyártson. A Fiskarsban használt vasércet többnyire a Stockholm külső szigetcsoportjához tartozó Utö bányájából hozták, és a vasműhelyben előállított rúdvas java részét Svédországba szállították, ahol Stockholm óvárosának Vaspiacán értékesítették. Fiskarsban a nyersvasat szögek, csavarok, kések, ásók, vaskerekek és más termékek gyártásához szintén felhasználták.

Tizennyolcadik század - A vasüzemtől a rézüzemig

1783-ban a Björkman család átvette a vasüzemet és a hangsúlyt a közeli Orijärvi ércbányájából származó rézérc feldolgozására helyezte. A tizennyolcadik századra már alig maradt kibányászható réz Orijärviben, ezért az olvasztóműhelyt 1802-ben bezárták. Azóta nem végeznek vas alapanyaggyártást a Fiskars Faluban.

1822 - A Julin család korszakának kezdete a Fiskarsnál

1822-ben a Turkuból származó gyógyszerész, Johan Jacob Julin (későbbi von Julin) megvásárolta a Fiskars vasüzemet és falut. Az ő időszakában a vasüzem erőteljesen fejlődött, miközben a termelés a nyersvas gyártására fókuszált. 1832-ben, miután a Fiskars megalapította Finnország első evőeszközgyárát, a késgyártás villák és ollók gyártásával egészült ki. 1837-ben a Fiskars újra első lett Finnországban, amikor megalapította a faluban első gépgyárát. Az 1830-as években Finnország első gőzgépe ebben a műhelyben készült. A Fiskars reformokra és innovációra támaszkodó tradíciójának gyökerei ebben az időszakban keresendők. Julin irányításának idején rengeteg társadalmi reform is történt, amelynek során a vasműhely falva saját iskolát és kórházat kapott. A faluban jelentősen javult a gazdálkodás színvonala. A Fiskarsnak jelentős hatása volt a finn mezőgazdaság fejlődésére: annak idején a Fiskars ekegyártó műhelyében több mint egymillió ekét gyártottak. Julin irányításának idején a Fiskars mezőgazdasági és háztartási eszközeiről vált ismertté, és a Fiskars név a kiváló minőség szinonímájává vált.

1883 - A Fiskars korlátolt felelősségű társasággá válik

J.J. Julin halálakor a vasműhelyt egy vagyonfelügyelő irányította. Az irányítást apránként Emil Lindsay von Julin szerezte meg, majd megalakult a Fiskars korlátolt felelősségű társaság. 1915 - A Fiskars megjelent a Helsinki Tőzsdén.

A Fiskars növekedése és fejlődése

A Fiskars ezután az Ähtäri-beli Inha Works, valamint a Billnäs Bruk Ab és az Oy Ferraria Ab felvásárlásával növekedett.

A Julin család korszaka

Johan és Albertina Julin elsőszülött fia 1787. augusztus 5-én látta meg a napvilágot. Habár Johan Jacob Julin névre keresztelték, mindvégig a John nevet használta. 1849-ben nemesi rangra emelték, és az ő munkásságának időszaka lett a vasüzem történetének egyik legfontosabb korszaka.

Minőségibb acél minőségibb eszközökhöz

A vállalat a termelékenységét az acélfeldolgozás új módszereinek kifejlesztésével erősítette meg. A termékkínálat kiszélesedett, sőt létrejött Finnország első rugógyára is.

A Fiskars a tőzsdén

1915-ben a Fiskars megjelent a Helsinki Tőzsdén, 377-es részvényutalványszámmal, amelyet Albert von Julin számára jegyeztek.

1918 - A Fiskars növekedése és fejlődése

A vasgyár termelékenysége a továbbfejlesztett acélmegmunkálási módszerek bevezetésének és Åminnefors hengerművének felújítása következtében javult. A termékkínálat kiszélesedett, és a Fiskars megalapította Finnország első rugógyárát. A vállalat szintén megvásárolta az Ähtäri-beli Inha Works, valamint a Billnäs Bruk Ab és az Oy Ferraria Ab vállalatokat.

1929 - a nagy gazdasági világválság és recesszió

A finn gazdaságot megviselte az 1929-es nagy gazdasági világválság, amely a Fiskarsnál is lelassította a növekedést. Finnországban a válság hatásait az 1930-as évek közepéig lehetett érezni. A Fiskars vezetésének a II. világháború végéig kellett várnia azon célok elérésében, hogy elvégezze a vállalat tömegtermeléshez történő átstrukturálását.

1967 - A Fiskars megalkotja a világ első műanyag nyelű ollóját

A narancssárga nyelű olló a Fiskars egyik legismertebb terméke. De vajon hogyan dőlt el, hogy az ollók nyele narancssárga legyen?
1967-ben, amikor az első alapmodellek gyártásának küszöbére érkeztek, a dizájner fekete, piros és zöld színekre gondolt. Amikor a prototípus gyártása megkezdődött, a gépkezelő úgy döntött, hogy elhasználja a gépben lévő narancssárga maradékot is. Ennek következtében a prototípusok négy színben készültek el, amelyek közül a narancssárga és a fekete lett a legnépszerűbb. Ekkor választani kellett. A Fiskarsnál belső szavazást rendeztek, melynek eredményeképpen született meg a narancssárga nyelű olló.

A tömegtermelés megjelenése

Miután átvészeltük a gazdasági világválságot és a II. világháborút, a Fiskars vezetése megvalósította a vállalat tömegtermelésre való átállásának tervét.

Az első narancssárga nyelű olló

A fémekkel kapcsolatos szakértői tudás, műanyag alapanyag felvásárlása és a kísérletező hajlam vezetett oda, hogy a Fiskars 1967-ben gyártani kezdte a világ első műanyag markolatú ollóját.

A Fiskars Orange™ narancssárga színt 2003-ban Finnországban, majd 2007-ben az USA-ban hivatalos védjegyként jegyezték be.

1977 - Fiskars ollógyár alapítása az Egyesült Államokban

A Fiskars növekedése akkor indult el igazán, amikor ollógyárat alapított az Egyesült Államokban. Itt, vagyis a világ legerősebb gazdaságában való megjelenés sikeres választásnak bizonyult, hisz biztos alapot nyújtott a nemzetközi kereskedelemhez, a piaci növekedéshez és az értékes kereskedelmi és szakmai tapasztalatszerzéshez.
Huszonegyedik század

A huszonegyedik században a Fiskars a fogyasztási cikkekre fókuszál és felvásárlások által növekszik. A kültéri kikapcsolódással foglalkozó Gerber Legendary Blades vállalat 1987-es felvásárlását tovább erősítette a Silva felvásárlása 2006-ban. Az Iittala felvásárlása 2007-ben megerősítette a Fiskars pozícióját a konyhai eszközök piacán, a Leborgne pedig a vállalat kertiszerszám-üzletágát tette még erősebbé. A Royal Copenhagen 2013-as felvásárlása teljessé tette a Fiskars evőeszköz-kínálatát annak finom, kézzel festett porcelánjai által, és megerősítette a társaság pozícióját az északi országokban, valamint Ázsiában.

Anyu speciális ollója

A könnyű, ergonomikus formatervezett kivitel annyira bevált, hogy sok otthonról dolgozó varrónő elrejtette kedvenc ollóját a többi családtag elől, hogy csak a saját, speciális céljaira használhassa.

Érkezés az új világba

A Fiskars akkor kezdett növekedni, amikor a narancssárga nyelű ollók népszerűségére építve 1977-ben egy gyárat alapított az Egyesült Államokban.

Amplify™ ollók

Fantasztikus Amplify™ ollóink nyele ergonomikus SoftGrip™ részeivel fokozzák a kényelmet használatuk folyamán, míg az erőteljes műszaki kialakítása tiszta vágást garantálnak a vastag szöveteken és anyagokon.

Díjnyertes formaterv

A Fiskars eszközeinket Red Dot Award, Good Design Award, Popular Mechanics Green Design Award, Ease-of-Use Commendation és más kitüntetésekben is részesítették.

Nemzetközi védjegy

Ikonikus narancssárga nyelű ollóink hivatalos védjegyoltalmat élveznek az USA-ban, Finnországban és Kanadában, így ha narancsnyelet lát, az csak a miénk lehet.

Több mint 1 milliárd eladott darab

Narancssárga nyelű ollóinkat a fantasztikus formaterv világszerte annyira népszerűvé tette, hogy az értékesítés 1967-es kezdete óta több mint az 1 milliárd darabszámot érte már el.

A művészek otthona

Ma a Fiskars Falut kovácsok, ipari formatervezők, keramikusok, üvegművészek és további művészek eklektikus keveréke tekinti otthonának.