Hogyan válasszuk ki a megfelelő lapát típusát?

Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb lapát típusát az elvégezendő munkák szerint. A három leggyakrabban használt lapát a hegyes ásó az egyszerű ásáshoz, a lekerekített ásólapát az ültetéshez és a szögletes fejű ásó a laza szerkezetű anyag mozgatásához.

Ásáshoz: A hegyes ásó

A hegyes ásó – a "klasszikus" – a legfelismerhetőbb és legsokoldalúbb ásószerszám. Általános célú munkvégzéshez tökéletes. Kötött és laza szerkezetű talajban egyaránt jól használható, mivel könnyen átszakítja a gyökereket is. Ha csak egy ásószerszámot szeretne, akkor Önnek a hegyes ásó a legjobb választás.

Az élezett fej a tömör, rögös talajba könnyedén behatol, és átvágja a gyökereket.

Ásáshoz: A hegyes ásó

Ültetéshez: A lekerekített ásólapát

A lekerekített ásó – más néven „ültető” vagy „kerti ásó” – remek eszköz az ültetőgödrök ásására, de különösen jól alkalmazkodik az ágyások szegélyeinek megművelésére.

A fej élesítve van a könnyebb ásásért, ültetésért és szegélyezésért.

Ültetéshez: A lekerekített ásólapát

Lapátoláshoz: A klasszikus lapát

A lapát fejének négyzet alakú kialakítása tökéletes a könnyebb súlyú laza szerkezetű anyagok mozgatásához. A négyzet alakú fej lehetővé teszi, hogy lényegesen több anyagot tartson a kanálban, mint a hegyes vagy lekerekített ásó esetében.

A széles kanállal hatékonyan mozgathatja a homokot, kavicsot és hasonló anyagokat.

Lapátoláshoz: A klasszikus lapát

A lapát felépításe is számít

Minden lapát három részből áll: markolatből, nyélből és ásó fejből vagy kanálból. A forma kialakítása illetve az anyaghasználat eltérhet a lapátok funkciójából adódóan. Ha megértjük, hogy az egyes részek hogyan támogatják munkánkat, könnyebb lesz a legmegfelelőbb eszköz kiválasztása is.

Tudjon meg többet a lapátok felépítéséről
A lapát felépításe is számít
Az összes megtekintése