Item: September

Szeptember

Szeptember

Ideje felmérni a készleteket, és új célokat kitűzni

Hamarosan a kert legnagyobb részén befejeződik a betakarítás, de még mindig töménytelen mennyiségű gyümölcsöt - és tartalékokat kell begyűjteni a konyhakertből. Statisztikailag viszonylag kevesebb csapadékra lehet számítani szeptemberben, de ez ugyanakkor valamivel kevesebb napsütést is jelent. A kevesebb napsütés azt jelenti, hogy a hónap végén éjszakai fagyokra számíthatunk. Eszerint oda kell figyelnünk az érzékeny növényekre, virágbimbókra stb., amik nem bírják a fagyot. Ezeket vagy fel kell szedni, vagy jól be kell takarni. A szeptember a kertészkedést tekintve az egyik legmozgalmasabb hónap. A betakarításon és a szedésen kívül ez a hónap a finom, meleg, nyirkos talaj miatt ideális az ültetéshez.

Konyhakert

Most kell felmérnie a konyhakertben történteket. Mik voltak sikeresek? Mivel volt a leginkább elégedett? Mi az amit nem fog vetni jövőre a konyhakertben? Írja le ezeket, hogy ne kövesse el ismét ugyanazokat a hibákat. Például, vajon az epernövények valóban túl sok helyet foglalnak, és megéri ez? És mi a helyzet a kaporral? Lehetne esetleg cserépben nevelni, hogy több hely legyen a burgonyának? És ami a talajt illeti, most kell újabb szerves anyagot hozzáadni. Ősszel jó sok lesz ebből, úgyhogy szerezzen be egy komposztálót, vagy készítsen egyet önállóan. Kifizetődő lehet, ha az üres helyekre takarónövényeket vet. Ezt környezetbarát növényzetnek vagy takarónövényzetnek hívják. Ezek befedik a talajt, megakadályozzák a gyomok fejlődését, és jó humuszt adnak a talajhoz a téli fagyok után.

Virágoskert

A valószínűleg drágán beszerzett nyári virágoknál szintén érdemes számot vetnie az eredményekkel. Előfordulhat, hogy ezek közül sok növény nem váltotta be a kertészet ígéreteit. Néhányat (nem mindet) speciálisan permetezik, úgyhogy nagy valószínűséggel virágoznak, amikor Ön megveszi őket. De mi történt azután, hogy elültette ezeket a növényeket a kertben? Szerencsés volt, jó helyen vásárolt? Vagy inkább önállóan lett volna érdemes kísérletezgetnie? Talán a saját maga által nevelt növények a legjobbak.|Ha saját maga szeretné elvetni a nyári virágokat, néhány növény vetését már januárban meg kell kezdenie az ablakpárkányon. Mostantól márciusig elvetheti a vadvirágokat a kertben.

Álljon sorba amint megjelennek az üzletekben az első tavaszi virághagymák. Az elsőként érkezők jutnak hozzá a legjobbakhoz. Minél korábban ülteti el a hagymákat, annál jobb virágok fognak kifejlődni. A legjobb virághagymák szilárdak és tömörek, és még nem indultak csírázásnak, nem láthatók rajtuk a penész jelei, ami pedig a tulipánokat illeti, a hagyma külseje barna és sértetlen kell, hogy legyen. Az évelők jól elvannak a növényszegélyben. Szeretik a meleg talajt és a gyakran nyirkos időt. A szüreti szellőrózsák kínálják a nyár egyik utolsó gyönyörűségét, azonban követik őket az őszirózsák. Ha az íriszgumók túl nagyra nőttek, most végezze el kettéosztásukat. Most ültethet új évelőket, illetve alakíthat ki növényszegélyt. Szintén ügyeljen a díszcserepekben lévő nyári virágokra. Ha az előrejelzésben fagyot jeleznek, be kell takarni ezeket újságpapírral, és a falhoz közel kell helyezni.

Hamarosan vége szakad a heti fűnyírásnak. Ebben a hónapban feljebb kell emelnie a vágófejet, hogy a fű több levelet növeszthessen. Ez megerősíti a gyökereket, és a fű jobban megbirkózik a téllel. November folyamán időről-időre trágyázza meg a füvet egy kicsit. Szálljon szembe a nagy tavaszi mohajárvánnyal úgy, hogy alaposan meggereblyézi a gyepet mohagereblyével. Szintén jó ötlet kiegyenesíteni a szegélyeket szegélynyeső ollóval vagy szegélynyíróval. Új gyep lefektetéséhez a szeptember a legalkalmasabb időszak. A szeptember kiváló hónap az összes örökzöld elültetéséhez. A lombhullató növényekkel meg kell várnia a következő hónapot. Az örökzöldek közé tartoznak például a rododendronok és főleg a fenyőfák. Szúrjon ásót a földbe. Ássa fel a régi földet, keverje össze egyharmad rész sphagnummal, majd ismét töltse fel a gödröt. Ügyeljen arra, hogy a gödör alján lévő föld fel legyen lazítva, nehogy a gyökerek egy tócsányi vízben ázzanak ott lenn. Ha rododendront ültet, a gödörnek legalább 50 cm-rel szélesebbnek kell lennie a gyökérlabdánál (körbe mindenhol). Töltse fel a gödröt jó minőségű sphagnummal.

Gyümölcsöskert

Szinte roskadozik a sok szilvától és gyümölcstől. A gyümölcs szüretelése után meg lehet metszeni a szilvafákat és egyéb csonthéjasokat. Csak akkor végezzen metszést, ha szükségesnek ítéli. Távolítsa el a beteg ágakat, a korona felé növő ágakat, valamint az egymásnak dörzsölődő ágakat.

A melegház

Távolítsa el a paradicsomnövények felső részét, hogy ne induljanak fejlődésnek új virágok, amelyek elvonnák az életerőt a már fejlődésben lévőktől. Most már elkezdheti a levelek eltávolítását, hogy fény érje a termést, és akadálymentes legyen a levegő áramlása a paradicsomok körül. Csökkentse az adagolt vizet és trágyát. Már nem szükséges nagyobb mennyiség. Még mindig vethet retket, és némi szerencsével még egy adag friss salátát.