Item: November

November

November

Majd meglátjuk

Lehet, hogy az idei november az átlagostól eltérő lesz. Grönlandi beszámolók szerint a belföldi jég repedezik. A hőmérséklet emelkedése miatt hatalmas jéghegyek válnak le. Ha pedig megtekintjük a meteorológiai adatokat pár évre visszamenőleg, emelkedő átlaghőmérsékleteket, valamivel több napsütést és esőzést élhettünk meg. Tél ide vagy oda. Az óra már a téli időt mutatja, és a napok egyre rövidülnek. Ha dolgozik, majdnem lehetetlen feladat bármivel is végezni még nappali fénynél. A kertészkedés áttevődik a hétvégékre. Még így is vannak azonban olyan dolgok, amelyeket meg lehet csinálni.

 

Konyhakert

Ha még nem szedte fel a burgonyát, most mindenképp meg kell tennie. A burgonyának a felszedést követően száradnia kell. Azután be kell gyógyulniuk a sérüléseknek. A felszedéskor lehetetlen elkerülni, hogy itt-ott le ne horzsolódjon a burgonya bőre. Két hétig tárolja a felszedett burgonyát 12-14 C hőmérsékleten, és maguktól be fognak gyógyulni a sérülések. Ezután 3-4 C hőmérsékleten kell tárolni a burgonyát. Íme egy jó tanács, amelyet már sokan alkalmaztak sikerrel, annak ellenére, hogy minden szabálynak ellentmond. Mindazonáltal, először mindenképpen meg kell szárítani a burgonyát, a sérüléseknek pedig be kell gyógyulniuk.

Ásson egy mély gödröt a konyhakertben, és tegyen szalmát az aljára. Azután helyezze rá a burgonyát, és tegyen a tetejére egy újabb réteg szalmát. Ezután öntözze meg a szalmát, hogy az átnedvesedjen, és a burgonya hosszú ideig friss marad. Ezen kívül a vizes szalma miatt a fagy nehezebben tudja elérni a burgonyát. Fedje le deszkalappal, téli gyékényszőnyeggel vagy valami mással. Könnyebb módszer a polisztirén dobozok beszerzése. Ezek ideális megoldást biztosítanak minden olyan holmi tárolására, amelyet nem tud elhelyezni a pincében (ami pl. nincs). Polisztirén tartályokat a nagy barkácsszaküzletekben lehet beszerezni. De mindig figyeljen oda a hőmérsékletre. Ha nagyon hidegre fordul az idő, szigetelnie kell a tartályt.

A komposztrakás jól láthatóan domborodik a sok kerti hulladéktól. Fedje be a konyhakertet egy réteg komposzttal. Az egészséges talajban milliónyi mikroorganizmus vár táplálékra. Az átalakításhoz nitrogén szükséges, ezért van minimális esély arra, hogy a folyamat kisiklik. A kertben a komposzt elsősorban talajjavító szerepet tölt be. Trágyaként csak akkor van jelentős értéke, ha gazdasági trágyát adnak hozzá. Ha szétteríti a talajon, egyfajta indirekt trágyát kap, mivel az elhalt növényekkel táplálkozó mikroorganizmusok, hernyók stb. az általuk termelt ásványi anyagokkal dúsítják a földet.

 

Virágoskert

Az októberhez hasonlóan a november is alkalmas hónap még az ültetéshez. A bükksövényeket novemberben kell elültetni. Akár októberben is probléma nélkül el lehet ültetni ezeket, sőt, néhány ember azt vallja, hogy a bükksövényeket az év legnagyobb részében el lehet ültetni. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a novemberben ültetett sövények fejlődnek a legjobban. A bükk igazából novemberben kezdi meg nyugvó időszakát. Ha át kell telepítenie néhány fát, ezt most sikerrel megteheti. Akkor cselekszik a legjobban, ha előkészíti a műveletet úgy, hogy az áttelepítést megelőző évben a tényleges törzstől több mint egy méter távolságban elvágja a gyökereket. A fa ebben az esetben rengeteg új gyökérrostot képez, amelyek egy új gyökérrendszer alapján alkotják majd.

Az őszirózsák és számos évelő növény, amelyek rendszerint október végén befejezik a virágzást, még mindig a virágágyásokban hajladoznak. A legjobb megoldás az, ha a nyártól elköszönt növényeket vágatlanul hagyja a helyükön. A hosszú szárak védelmet nyújtanak a fagy ellen, ráadásul szebb látványt nyújtanak a puszta földnél. Ne feledje el felszedni a nem fagytűrő hagymagumókat, mielőtt még túl késő lenne. A rózsákat is most kell elültetni. Vágja vissza az összes károsodott gyökeret. Széles, mély gödröt ásson, hogy a gyökerek ne nyomódjanak össze, hanem szétterülhessenek. Azután fedje be a talajt félig komposztált levelekkel, szalmával és kisebb ágakkal. Néhányan sphagnumot használnak a befedéshez, de ennek van egy olyan szerencsétlen tulajdonsága, hogy rengeteg vizet felszív, majd amikor beáll a fagy, jégtömbbé alakul.

 

Gyümölcsöskert

A gyümölcsbokrokat, fákat és minden lombhullató növényt még mindig el lehet ültetni. Az utolsó almákat is le kell szedni, de mindenképp hagyjon a fán néhányat a madaraknak. Egyébként sem valószínű, hogy meg tudná enni az összes termést.

 

A melegház

Rengeteg zöld paradicsom van a melegházban. Most már nem fognak beérni. Szedje le ezeket, és tegye az ablakpárkányra, vagy még zölden tegye el savanyúságnak. Használja fel a régi termesztő zsákok maradékát a konyhakertben vagy a virágágyásokban, és alaposan takarítsa ki a melegházat enyhe szappannal, hogy elpusztíthassa a baktériumokat, kártevőket és gombákat.

 

Ne feledkezzen meg a madarakról és a halakról

A madarak még egy ideig tudnak találni maguknak élelmet. Amikor azonban beáll a fagy, nehéz nekik vizet találni, és ahogy az embereknek, a madaraknak is szükségük van vízre. Ügyeljen arra, hogy legyen egy kis tálkában víz a madaraknak. Ne feledkezzen meg a tavacskában lévő halakról sem. Ha befagy a víz, egy forró bögre segítségével olvasszon bele lyukat, majd szívjon a felszínre némi vizet, hogy szigetelő légbuborék jöjjön létre. Miután gondoskodott a madarakról és a halakról, nagyjából csak annyi a dolga, hogy elvégezze a kerti szerszámok karbantartását télire. Tisztítsa le a földet a szerszámokról, és olajozza meg a fém részeket. Tisztítsa le a földet és a füvet a fűnyíróról, majd olajozza meg a kivehető alkatrészeket, valamint a könnyen rozsdásodó részeket. Most már téli álomba merülhet, de ne úgy, mint a medvék. Még a leghidegebb téli hónapokban is előfordulhat, hogy hirtelen olyan idő lesz, amely alkalmas a kertészkedésre.