Item: June

Június

Június

Ízletes eper, újburgonya és piros paradicsom

Csak néhány a június örömei közül, leszámítva azt, hogy a június egyben a legtöbb napsütéssel kecsegtető hónap

Most már itt a nyár. Minden friss és zöld. A fű nő, ahogy annak lennie kell, és fűnyírók zaját lehet hallani a külvárosi kertekben, ahol gyakorlatilag állandóan nyírják a füvet. A gyomok is nőnek, mintha tisztában lennének azzal, hogy hamarosan kapa és kerti csákány sújt le rájuk. Tehát noha az ültetés és vetés szempontjából legforgalmasabb időszaknak többé-kevésbé vége, a június sajátságosan a karbantartás hónapja. Szintén ez az a hónap, amelyben begyűjthetők az első termények.

 

Konyhakert

A burgonya szépen fejlődik. A burgonya egész egyszerűen aranyat ér a kertben. Púpozza fel a földet a növények körül, nehogy a gumók kikerüljenek a földből és fény érje őket. Ha szeretné megnyújtani a szezont, hogy később is legyen újburgonya a kertben, akkor még mindig ültethet burgonyát a késői szürethez. Az első epreket még ebben a hónapban, kicsit később szedheti le. Most épp virágzik az eper. Ha el tudja kerülni, hogy a virágokat túl sok víz érje, csökkenti a lisztharmat megjelenésének kockázatát. Figyeljen oda az elrothadt virágokra, és csippentse le a növényről, amint megjelennek. Helyezzen szalmát vagy mulcsot az epersorok közé, hogy az epreket tisztán, és szinte teljesen csigamentesen tartsa.

A borsó és a répa ebben az időszakban különösen ki van téve a kártevőknek. Takarja be ezeket a növényeket rovarhálóval, így nem kerülnek hernyók a borsóba és a répába. A káposztapalántákat most kell kiültetni. Jó ötlet a sövényről vagy a bokrokról származó nyiradékot használni. Ez ugyanis megakadályozza, hogy a káposztalégy a káposzták gyökércsúcsánál rakja le tojásait. A nyiradék szintén jót tesz a répának. A holyvák a nyiradékban élnek. Ezek a kert leghasznosabb állatai közé tartoznak. Ha van spárga a kertben, a nyár közepéig szedhető. Ezután békén kell hagyni. Ahhoz, hogy arathasson, először vetni kell. Most lehet elültetni a meleget igénylő növényeket, mint amilyen például a csemegekukorica, a bab és a cukkini. Továbbra is vethet retket, salátát és borsót. Az olyan fajta paradicsomot, mint amilyen például a Gemini most ki lehet ültetni, de mindenképpen védett, napos helyre ültesse.

 

Gyümölcsöskert

A méhek már szorgoskodnak, aminek minden kertész örülhet. Minél több a méh, annál nagyobb az esélye a virágok beporzásának. A júniusi hőség gyakran meglehetősen párás, amely tökéletes feltételeket biztosít ahhoz, hogy lisztharmat jelenjen meg a gyümölcsbokrokon. A lisztharmat fehér foltok formájában jelenik meg a leveleken, és ha a növény már károsodott, nem lehet tenni semmit. A lisztharmat szerves termékek használatával bizonyos fokig megelőzhető. De ha lisztharmat sújtja a növényeit, sokkal jobban teszi, ha olyan növényfajtákra vált, amelyek ellenállóak a betegséggel szemben. Például Invicita egres és Ben Adler a lisztharmatmentes fekete ribiszkéért.

 

Virágoskert

A seprűzanót, az aranyfa és a gyöngycserje metszését rögtön a virágzás után el kell végezni. Ha a rododendron félig megkopaszodott, a virágzás után közvetlenül metssze vissza a csupasz ágakat 40 cm-es hosszúságra. Adjon a növényeknek trágyát is. Figyeljen oda a tavacskára. Lehet, hogy fel kell tölteni egy kicsit. Lehetőleg esővizet használjon, de ha nincs elég, használjon csapvizet. Az algák rohamos növekedésnek indulnak, amikor a víz felmelegszik. A víz felszínének egy részét beborító vízililiomok nagyon jók az algák kordában tartására. Egyéb megoldásként beszerezhetők különféle biológiai vegyszerek. Egy kis patak, amelyből ismét visszapumpálja a vizet a tavacskába, kiváló szűrőként működik.

A füvet meg kell trágyázni egy kicsit, bár ez nem szükséges, ha eddig szerves (természetes) trágyát használt. Ha azonban NPK műtrágyát használ, a fűnek a következő arányra van szüksége: 1 kg kalcium-foszfát /100 m2. A rózsák vadhajtásokat nevelnek majd, ha hagyják őket. A vadhajtások az oltás helye (a rózsatő aljánál lévő megvastagodott rész) alól nőnek, és le kell ezeket tépni. Ha kertészollóval vágja le ezeket, még több vadhajtás jelenik meg. A vadhajtás a beoltott rózsától lop energiát. Az évelők júniusban indulnak be igazán. Távolítsa el az évelők elhalt virágait, hogy új virágok jelenhessenek meg, illetve vágja vissza a növényeket, és azok az év folyamán később újra virágozni fognak. Sokan döntenek úgy, hogy június végén nyírják meg a sövényt. A legújabb kutatások eredményei azonban azt mutatják, hogy erre a növény szempontjából a július vége a legideálisabb időszak. A túl vastagra nőtt sövényt vissza lehet vágni. A legjobb mód erre az, ha az egyik évben az egyik oldalt, a következő évben pedig a másik oldalt nyírja le.

 

A melegház

Az uborkaültetésnél a talajnak 22 C hőmérsékletűnek kell lennie. Ha túl korán ülteti el az uborkát, a gyökerek könnyen elrothadnak. Az uborkát meg kell ritkítani, amely műveletre több technika létezik. Az első fél méternél el kell távolítani a mellékhajtásokat, hogy a termés fölött csak egyetlen levél maradjon. A félméteres határ után a mellékhajtásokon két levelet hagyjon. 1½ m után mellékhajtásonként három levelet hagyjon. Könnyebb a helyzet a paradicsomnál. Az összes mellékhajtást el kell távolítani. Metssze meg a szőlőtövet, hogy az összes mellékhajtáson két levél maradjon a termés fölött. A fügét illetően metsszen le 5-6 levelet a nyári hajtások fölött. Ritkítsa meg az őszibarackot, de ne feledje, hogy a következő évi baracktermés az új hajtásokon növekszik majd.

A dinnye esetében távolítsa el a második levél utáni összes mellékhajtást. Az édespaprika és a padlizsán ritkításánál mindent el kell távolítani, ami számára nincs hely. Lehet, hogy jó ötlet eltávolítani a paprikáról azt az első virágot, amely a virág helyén növekedő két hajtás egyikével közösen képződik. Ha a paprika az első virág után termést kezd hozni, ez megakadályozza a virág kifejlődését.