Item: July

Július

Július

Amíg Ön elutazik nyaralni, a kert továbbra is teszi a dolgát

Július és augusztus az év legmelegebb hónapjai. Statisztikailag a július és az augusztus egyenlő mértékben meleg, csapadékos, és megközelítőleg ugyanannyi a napsütéses órák száma. Nem olyan furcsa tehát, hogy ezekben a hónapokban történik a legtöbb minden. Július a nyaralás és az utazás hónapja is, így ebben az időszakban a kert egy kicsit elhanyagolt lehet. Egy kellemes nyaralás után a kertnek szerető gondoskodásra van szüksége.

 

Konyhakert

Fel lehet szedni az első újburgonyát. Sokan várnak a burgonya szüretelésével addig, amíg a burgonya virágzik, de nem mindegyik fajta virágzik, úgyhogy ellenőrizze a gumókat. Előfordulhat, hogy a burgonya hamarabb készen áll arra, hogy a vacsoraasztalra kerüljön, mint azt Ön gondolta. Ha a növény felső részei elkezdenek fonnyadni, azonnal vágja le, és dobja el ezeket, hogy ne terjeszthessenek betegséget. A legjobban akkor cselekszik, ha a növények felső részeinek elfonnyadását követő két hétben felszedi a burgonyát. Így elkerüli a gombás betegség kockázatát. Az esetleges sérülések begyógyításához két hétig tárolja a felszedett burgonyát hűvös, 12-14 C hőmérsékletű helyen. A burgonyát hűtőhőmérsékleten kell tartani. A szedés után öntözze meg jól az epernövényeket. Cserélje ki a régi növényeket minden második, vagy legalább minden harmadik évben. Ne feledje, hogy a gyökércsúcsnak a föld alatt kell lennie. Ha túl mélyre ülteti a növényt, az könnyen elrothad, ha pedig túl magasra ülteti, a növény elhal.

Az ültetés után két héttel adjon a növényeknek egy kis trágyát. A fehér káposztalepke most már szárnyra kapott. Körme hegyével nyomja szét a káposztalepke tojásait. Ha túl későn kapott észbe, használjon szerves terméket, a Dipelt. Még mindig van idő borsót, kínai kelt és spenótot vetni. A fűszernövényeket még virágzásuk előtt be kell takarítani. Ha már virágoznak, vágja vissza a növényeket, és friss, új hajtások fognak megjelenni. A levágott részekből új növényeket szaporíthat. A technika ugyanaz mint a levendula esetében.

 

Virágoskert

Most meg kell említenünk az öregasszonyok egyik mondását. Eszerint: a sövényeket a nyári napforduló előtt le kell nyírni. Mindazonáltal, teljes nyugalommal várhat ezzel, de legfeljebb augusztusig halaszthatja a nyírást. A nyírást követően növekvő új hajtásoknak időre van szükségük, hogy megedződjenek mielőtt beköszönt a fagy. A sövény túl korai nyírásának az a hátránya, hogy a szezonban kétszer kell végrehajtania a műveletet. Az előnye pedig az, hogy nem kell lenyírnia és eltávolítania olyan sok nyesedéket, illetve a vékony sövények vastagodhatnak két nyírás között. Botanikai szempontból legjobb várni ezzel a művelettel július második feléig. Az erőteljes, új növekedés csak július végén csökken. Ha túl korán nyírja le a sövényt, eltávolítja a hajtáscsúcsokat és hajtásokat, amelyek segítik a növény fejlődését. A sövény túl korai nyírása silányabb növényeket eredményez. Mindazonáltal, az alacsony sövény nagyon jól tolerálja a korai nyírást, viszont a magas sövény sérülékenyebb.

A júliusban megnyírandó sövények közé tartozik a lombhullató sövény és a fagyal, bár az utóbbit gyakran az örökzöldek közé sorolják. A tuja, erdei fenyő, tiszafa és vörösfenyő sövényeket szintén meg lehet nyírni júliusban, de a legjobb időszak erre az április és az augusztus. A virágzó sövényeket a legöregebb ágak eltávolításával kell megritkítani. Egy átlagos sövényt, mint amilyen például a Spiraea x vanhouttei (kerti gyöngyvessző), könnyedén meg lehet nyírni, de ebben az esetben egyáltalán nem fog virágozni, vagy csak néhány virágot hoz. A túl gyakori nyírástól a növény alsó része idővel igencsak kopasz lesz. Ha ez megtörténik, a sövényt majdnem teljesen az aljáig le kell nyírni, noha hagyni kell néhány ágat, hogy azok fel tudják szívni a nedvet.

 

Évelők, rózsák és víz

 

A pázsitos virágszegély most pompásan néz ki. Ha júliusban száraz marad az idő, meg kell locsolnia a növényszegélyeket. A tavacskát is fel kell majd tölteni kissé. A víz gyorsan párolog a nyári hónapokban. Ha lehet, esővízzel töltse fel a tavacskát. Az algák teljes erővel virulnak. A kiirtásukhoz fontos, hogy megfelelő egyensúly legyen a növények, a halak és a víz savassága között. Ez nem mindig egyszerű dolog, és minél kisebb a tavacska, annál nehezebb feladat. Csökkentse a halak etetőanyagát. A legtöbb tavacskánál bőven elég hetente egyszer megetetni a halakat.

A rózsákat könnyedén megtámadja a lisztharmat, a diplokarponos levélfoltosság, a rozsda és egyéb gombás betegség. Minél közelebb vannak egymáshoz, annál jobban ki vannak téve ezeknek. Ne feledkezzen meg a megfelelő öntözésről. Ez bizonyos fokig megelőző jellegű, és megakadályozza a tünetek kialakulását. Ha a rózsákat megtámadja ilyen betegség, már túl késő bármit is tenni ellene. Július után a rózsák már nem igényelnek trágyát. Az új hajtásoknak meg kell nőniük és erősödniük a fagy beköszönte előtt, és ha megtrágyázza a rózsákat, azok folyamatosan új hajtásokat hoznak majd. A levendulát és a hangát a virágzás után közvetlenül vissza kell vágni. A levágott darabokból készíthet új levenduladugványokat. Vegyen le egy friss hajtást a fő szárról, és távolítsa el az alsó leveleket. Ültesse el a dugványt homokos földbe, mélyen, és helyezze meleg, enyhén nyirkos helyre. A júniushoz hasonlóan a fűhöz az 1 kg kalcium-foszfát / 100 m2 arányt kell használni, de csak akkor, ha NPK (mű-) trágyát használ. Ha szerves (természetes) trágyát használ, elegendő egyszer, a szezon kezdetén trágyázni a gyepet. Ennek az az előnye, hogy a fű nem nő olyan gyorsan.

 

Gyümölcsöskert

Metssze meg a fekete ribiszkét a szüret után. A három vagy négy évnél idősebb hajtásokat teljes egészében el kell távolítani. Ezeket könnyű felismerni sötét színükről. A piros ribiszke a legtöbb bogyót a körülbelül 2-5 éves hajtásokon hozza, úgyhogy itt csak a legöregebb hajtásokat távolítsa el. Le lehet szedni, és a mélyhűtőbe lehet tenni a málnát. Tipp: Először szemenként tálcára helyezve fagyassza le a málnát, és csak ezután tegye zacskóba. Ebben az esetben ugyanis fagyasztáskor nem tapadnak össze a szemek egyetlen nagy tömbbe. Ha a fákon lévő gyümölcs túl kicsi, lehet, hogy jó ötlet megritkítani ezeket. Ez a művelet nagyobb, jobb gyümölcsöket eredményez. Megelőzheti, hogy a fa túl nagyra nőjön, ha július végén vagy augusztus elején levágja a puha, fiatal hajtások felső részét. Vágjon le mindent az új hajtáson lévő 4-7. levél fölött. Ha a hajtás kettéosztódott, távolítsa el az egyiket, a másikat pedig vágja le a harmadik levél fölött.

 

A melegház

 

A rengeteg levegő elengedhetetlenül fontos a növények egészsége szempontjából. Hagyja az egészséges leveleket a paradicsomnövényeken, de továbbra is szedje le a mellékhajtásokat. Távolítsa el a felső részt, ha négy-öt jól fejlett fürt található a növényen, és nem valószínű, hogy a többi fürt beérik. A növény felső részét a legfelső fürttől számított 1-2 levél fölött kell leválasztani. Ritkítsa meg a szőlőtőkén a szőlőt, hogy a fürtök ne legyenek egymáshoz túl közel, különben könnyedén lisztharmat alakulhat ki rajtuk, melynek következtében elrothadnak.