Item: December

December

December

Az időjárás is megfordulhat, illetve válthat hóról esőre, fagyról olvadásra

Ez mélyrehatóan érint sok ágat, amelyek egyszerűen eltörnek. Ha decemberben havazik, amint elkezd olvadni, rázza le a havat a bokrokról és fákról. Ugyan milyen tennivaló lehet a kertben decemberben? Hideg és sötét is van, úgyhogy valamiféle kertmániásnak kell lennie ahhoz, hogy úgy érezze, a téli szőrmebundában való kertészkedés szórakoztató dolog. De a kertészek igazán lelkes emberek, mivel ugye mindig van valami tennivaló, és az ember megkaphatja a napi vagy heti adagját a friss levegőből. Csak pillantson ki az ablakon. A friss, virágzó nyári kert eltűnt. Ha ez azt jelenti, hogy a kert most elég szomorúan néz ki, nos, ez csak a kert megjelenésének feljavításán múlik. Hiszen nincs egész nap sötét, ráadásul a hónap végén elkezd világosodni. Íme néhány gondolat arra vonatkozóan, hogyan okozhat a kert gyönyörűséget akár télen is:|Évelők és virághagymák

Nem sok olyan évelő van, amelyik télen virágzik. Ez csupán annyit jelent, hogy jó sok olyan fajtára van szüksége, amelyik ilyenkor virágzik. A mikulásvirág jókedvre deríti. Közelről nézve hihetetlenül gyönyörű a virágja, és beszerezheti fehérben és piros színben is. A piros virágú növény későn virágzik, és a levelek elhalnak, de a fehér virágú fajták virágoznak akár karácsonyig, és egész évben zöld levelek vannak rajtuk. A kutyatej - a piros fajta - igazából nem téli virág, de a levelei épek maradnak a tél legnagyobb részében, és a növény jól mutat a mikulásvirággal. A hóvirágot nem kell bemutatni. Egészen egyszerűen ott kell lenniük, lehetőleg nagy foltokban, és igazán bájosan mutatnak. A kínai tárnics kisméretű, tíz centiméter magas növény, amelynek égszínkék, fehér vagy világoskék virágai vannak. Rendszerint szeptembertől novemberig, és még novemberben is virágzik, de ha enyhe a tél, előfordulhat, hogy még akár decemberben is hoz virágot.

 

Bokrok

A legtöbb bokor most már többé-kevésbé hozzáférhető törpe változatban is. Ha a kertben van hely bokrok számára, az illatos bangita (fragrant viburnum) ideális választás. Néha jóval január előtt virágzik; máskor jóval később. Ha Önnek épp nincs szerencséje, előfordulhat, hogy a bokor kihagyja az egyik virágzási időszakot. Ez olyankor fordul elő, ha erősen fagyos idő áll be a bimbók kinyílása előtt közvetlenül. A rózsás bangita (Viburnum farreri) korán virágzik; a kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense) később, ezért ellenállóbb fajta.

Némely kisebb lucfenyők is igazán gyönyörűek. A dárdás fűznek (Salix hastata Wehrhahnii) igazán bájos, sötétvörös ágai vannak, melyeken kisméretű, sárga/fehér barka nő. A bíborfűz (Salix purpurea) egy másik lehetőséget kínál. Ezeket csüngő, illetve egyenesebb ágú változatban lehet beszerezni. A som különösen népszerű volt az 1970-es évek elején. Kiment a divatból, de mára ismét népszerűvé vált. Vérvörös vagy curry sárga ágai vannak. Ha sárga és fehér somot ültet vegyesen, gyönyörű lesz a végeredmény. A fehér som fehér bogyókat terem a növény felső részén, és vörös ágai vannak.

És hát itt van még a varázsmogyoró a valóban varázslatos, sárga virágaival. A varázsmogyorónak (Hamamelis x intermedia) rengeteg olyan változata van, amely februárban virágzik; a virginiai varázsmogyoró (Hamamelis virginiana), amely novemberben nyílik kissé halványabb sárga színben, és a Diana a vörös virágaival, valamint az ellenálló fajta, az Arnold promise egyaránt gondoskodik ősszel a sárga, vörös és narancssárga színkavalkádról.

 

Örökzöldek

Természetesen létrehozhat igazán zöld kertet például olyan örökzöldek variálásával, mint a puszpáng, a különféle típusú kisméretű erdei fenyők, boróka, tiszafa, tuja és a közönséges magyal. Ha pedig ért a formára nyesés művészetéhez, úgy alakíthatja a bokrokat, hogy azok különféle kis művészeti alkotások legyenek, amelyek a téli hóval vagy zúzmarával hirtelen egészen máshogy mutatnak majd.

 

Még két jó tanács

Látogasson el a kertészetbe. Most sokkal több idejük lesz Önnel beszélgetni, ráadásul saját szemével láthatja, hogy mely növények mutatnak jól télen. És most, hogy ott van, vegyen néhány kis tulipánt vagy jácintot, amelyek már szinte bimbóznak, és tegye ezeket egy agyagedénybe a bejárati ajtóhoz. Így gyorsan beviheti a házba éjszakára, illetve fagyveszély esetén.

 

Vágjon zöld dekorációt karácsonyra

Nem lehet kibújni a kertben tett körséta alól. A december a karácsonyi dekorációk hónapja. És ez nagyon jó dolog a kert számára. Tulajdonképpen a december ideális hónap az örökzöld magyal, puszpáng és babérmeggy metszésére. Alkalmanként maga a természet végzi el a metszést, de sajnos nem mindig elég megfelelően. Ha decemberben havazik, amint elkezd olvadni, rázza le a havat a bokrokról és fákról. Ha biztosra akar menni, körbeveheti a kisebb fákat és bokrokat csirkehálóval. Ez eloszlatja a hó súlyát.

 

Óvja a rododendronokat

A kemény fagy és a szikrázó napsütés könnyen kárt tehet az olyan növényekben mint a rododendron. Megnöveli a levelekről történő párolgás mennyiségét, és mivel termőtalaj meg van fagyva, a gyökerek nem tudnak elég vizet felszívni a veszteségek pótlására, amely miatt azután rosszra fordul a helyzet. A levelek megperzselődnek, és legrosszabb esetben el is pusztulhatnak. Ezért fedje be őket némi erdei fenyő nyesedékkel. Ne feledje befedni a rózsatövek alját. Használjon szalmát vagy leveleket, illetve még nem rothadt komposztot. Ez melegen tartja őket. A komposzt szintén rendkívül jótékony hatással van a tulipánhagymákra, amelyek a kemény faggyal szemben a legsérülékenyebbek. Ne feledkezzen meg vizet juttatni a virághagymáknak, a madaraknak és a halaknak

December folyamán ellenőrizze a dáliagumókat. Ha össze vannak zsugorodva, tegye vízbe amíg meg nem duzzadnak, majd ismét tegye vissza a gumókat a helyükre. A fagy beálltakor ne feledjen el vizet adni a madaraknak. Ne feledje, hogy a halak nem szeretik a jeget. Helyezzen egy polisztirén dobozt a tavacskába, majd tegyen a dobozba egy követ, hogy a doboz egy helyben maradjon. A doboz egyfajta jégmentes üreget képez, úgyhogy a tavacska aljáról ki tudnak szabadulni a mérgező gázok. Ez jól működő megoldás egészen 10 C hőmérsékletig. Egy szalmakéve szintén hatékony megoldás. Állítsa fel a sárga szalmát függőlegesen, hogy az levegőt juttathasson le a tavacskába, és rajta keresztül eltávozhasson az elhasznált levegő.

 

Vágja vissza a szőlőt

Most már csak annyi a dolga, hogy visszavágja a melegházban lévő szőlőt, mielőtt leállhat a munkával szilveszterre. Úgy vágja vissza, hogy az új hajtások hossza kb. 60 cm legyen. A hónap vége előtt vágja vissza a mellékhajtásokat a fő szártól számított második szemig. Ezután a nedv már megindul a száron felfelé. A késői metszés miatt a szőlőtő vérzik, és legyengül.