Item: August

Augusztus

Augusztus

Eljött az ideje az almapréselésnek, ideje felkelni a függőágyból

A nyári vakációnak hamarosan vége. A kertészkedés mostanában kissé takaréklángon ment, mivel leginkább a függőágyból történő megfigyelésében merült ki. De elérkezett az augusztus, amely új kihívásokat tartogat. Az augusztus a szüretelés és a szedés szempontjából a legmozgalmasabb hónap - és most kell behozni az eddig elhanyagolt munkálatokban történt lemaradást is. Húzza fel a kertészkesztyűt, ragadja meg a kapát, és indítsa be a zöldségszedőt.

Konyhakert

Hacsak nem terem erdei szamóca a kertben, már nyilván leszedte az összes epret. A növényeknek most szükségük van egy kis trágyára. Az új eperpalántákat mostanra már be kellett ültetni. A régi növényekről vehet új dugványokat. Kétévente cserélje ki az epernövényeket. A káposzta, a póréhagyma és a levélzeller trágyát igényel. Ha szeretné, bevetheti az üres ágyásokat valamilyen takarónövénnyel, mint amilyen például a mézontófű, a hajdina vagy a bükköny. Ezzel megakadályozza a gyomok elszaporodását, ráadásul jót tesz vele a talajnak és a méheknek is. Tápanyagokat ad a talajnak, jobb talajszerkezetet biztosít, és a talaj nem szárad ki. Szedje fel a hagymát, amikor a növény felső része kezd elszáradni. Ne feledje a szárításhoz felakasztani a hagymát száraz, szellős helyen.

Augusztusban is rengeteg penész van a levegőben. Ha a burgonyanövények felső részei sárgulni kezdenek, vágja vissza azokat. Ha el akarja kerülni, hogy gombás betegség támadja meg a gumókat, jó ötlet felszedni a burgonyát néhány héten belül. Ügyeljen arra, hogy hűvös helyen tárolja a felszedett burgonyát. Még mindig vethet salátát, retket és spenótot. Ha búra alatt veti el, kifejezetten ropogós lesz a saláta. Ha szereti a téli hagymát, a jövő évben történő korai szedéshez most vesse el. A legjobb íz érdekében most vágja le mindazt, amit be szeretne vinni.

Gyümölcsöskert

Leszedhetők az első korai almák, de a leszedett gyümölcs nem áll el sokáig. Ha van azonban egy kisméretű, házi almaprése, gyümölcscentrifugája, kiváló almalevet készíthet. A szüret után vágja le a málnanövény gyümölcsöt termett hajtásait egészen a földig. Ugyanez vonatkozik a szederre is. A fekete ribiszkét, a piros ribiszkét és az egrest meg kell ritkítani, távolítsa el a régi, sötét színű hajtásokat. A fekete ribiszke ebben az évben főként új hajtásokat hoz, amelyek a következő évben teremnek gyümölcsöt. Ezeket egyéves hajtásoknak hívják. A bogyós gyümölcsöket is átpréselheti a gyümölcscentrifugán. Ha a fa túl nagyra nőtt, a szilva- és cseresznyefákat meg lehet metszeni, de várjon vele a szedés végéig. Helyezzen támasztékot a gyümölccsel erőteljesen megterhelt ágak alá, de csak olyan méretű támaszt használjon, amellyel természetes helyzetbe emelheti az ágakat, különben azok hajlamosak eltörni a megtámasztás helyénél.

Virágoskert

Az augusztus az évelők hónapja. Ezek a növények most teljes pompájukban virágoznak. Ha leszedi az elhalt virágokat, a növény újabb virágokat hoz. Az évelőket augusztus és október között át lehet helyezni és újra el lehet ültetni. Az átültetés után vágja vissza ezeket a növényeket a talajtól számított 10 cm-es magasságig. Adjon trágyát azoknak a nyári virágoknak, amelyek még egy jó ideig virágoznak majd, például a dáliáknak, a fuksziáknak és a karvirágoknak. Az ősszel virágzó hagymás növényeket mostanra már el kellett ültetni; ez a legkésőbbi időpont.

Könnyen készíthet új levendulanövényt úgy, hogy levág egy hajtást, eltávolítja a leveleket a hajtás alsó részéről, majd mélyre, homokos földbe ülteti. Mi már kipróbáltuk ezt a módszert a legszörnyűbb földben, a legnagyobb sikerrel. Az örökzöld sövények formára nyírását augusztus közepétől kell elvégezni. Ha eddig még nem tette meg, a fagyalt is most kell formára nyírni. Az összes örökzöld bokrokat és fákat el kell ültetni augusztusban, hogy télre megerősödjenek. Vethet új gyepet, illetve feljavíthatja a régi gyepeket. Adjon a fűnek 100 m2 nagyságú területenként 1-2 kg gyeptrágyát. A gyepnek mindig jót tesz, ha időnként alaposan meggereblyézi a fűgereblyével. Ez levegőt és oxigént juttat a gyökerekhez, és megnehezíti a mohafélék életét. Amint augusztus végén be tudja szerezni a virághagymákat - tulipánt, nárciszt stb. -, azonnal ültesse el ezeket. Minél korábban, annál jobb. Ha kísérletezni szeretne a saját növényeivel, készítsen dugványokat félig megerősödött hajtásokból. Könnyen kezelhető növényekként a következőket javasoljuk erre a célra: borbolya, puszpáng, hanga és pimpó. Ha több rododendront szeretne, hajlítson le egy fiatal ágat, sebet ejtve a növényen az ág megcsavarásával úgy, hogy az a földbe temetése helyénél majdnem eltörjön. Nyomja be a földbe, és tegyen rá egy követ. A következő évben minden bizonnyal új dugványt vághat majd le az anyanövényről.

A melegház

Különösen a saláta, kínai kel és a retek vetésére használja a melegházat. Szintén próbáljon fokhagymát ültetni a melegházban következő évi szedésre. Gondoskodjon a megfelelő szellőzésről. A nagy hőmérséklet-ingadozások miatt csavart, vastag bőrű uborkák növekednek. Vágja le a paradicsomnövények felső részeit, hogy ne teremjenek újabb paradicsomokat, amelyek már nem fognak beérni.